თბილისში საფერავის პირველი საერთაშორისო კონკურსი გაიმართა
თბილისში საფერავის პირველი საერთაშორისო კონკურსი გაიმართა

თბილისში საფერავის პირველი საერთაშორისო კონკურსი გაიმართა. კონკურსზე წარმოდგენილი იყო სხვადასხვა ქვეყნის 87 როგორც დიდი მწარმოებლის, ასევე მცირე და საშუალო საოჯახო მარნის 200-მდე ღვინის ნიმუში. ინფორმაციას  ღვინის ეროვნული სააგენტო ავრცელებს.

კონკურსში მონაწილეობა მიიღეს ადგილობრივმა და უცხოელმა მწარმოებლებმა, რომლებმაც საფერავის ყურძნის ჯიშისგან სხვადასხვა ტექნოლოგიით წარმოებული ღვინო წარმოადგინეს. 12-კაციანი ჟიური ქართველი და უცხოელი ექსპერტებისგან შედგებოდა.

ჟიურის თავმჯდომარის, ცნობილი ბრიტანელი ჟურნალისტისა და ღვინის მწერლის, ენდრიუ ჯეფორდის შეფასებით, საქართველოში წარმოებული ღვინოები მაღალი ხარისხისაა.

„ჩვენი აქ ყოფნის უმთავრესი მიზეზი საქართველოში წარმოებული ღვინოების მაღალი ხარისხია. შესაძლებლობა გვქონდა დაგვეგემოვნებინა საფერავის ჯიშის ყურძნისგან დამზადებული ღვინოები. საფერავი მსოფლიოს ერთ-ერთი საუკეთესო წითელი ვაზის ჯიშია. კონკურსზე წარმოდგენილი ღვინოები საოცრად შთამბეჭდავი იყო, ისინი ყოველთვის იწვევს გაოცებას და მოულოდნელი, სასიამოვნო შთაბეჭდილებით ხასიათდება. საფერავს აქვს ისეთი უნიკალური თვისებები, რაც სხვა ღვინოებს არ გააჩნია. აქ ყოფნა და საფერავის დაგემოვნება ნამდვილად პრივილეგიაა”, – აღნიშნა მან.

ენდრიუ ჯეფორდის თქმით, გარდა საფერავისა, საქართველოში სხვა არაჩვეულებრივი ღვინოებიც არის, რომლებსაც წინა ვიზიტის დროს გაეცნო.

ღვინის ეროვნული სააგენტოს თავმჯდომარის, კონკურსის ჟიურის წევრის, ლევან მეხუზლას შეფასებით, საფერავის პირველი საერთაშორისო კონკურსი წარმატებით ჩატარდა.

„მნიშვნელოვანია, რომ კონკურსი იყო საერთაშორისო, სადაც ქართულთან ერთად წარმოდგენილი იყო სხვა ქვეყნებში წარმოებული საფერავიც. ძირძველი ქართული ვაზის ჯიში ვაზის წითელი ჯიშების მსოფლიო ასორტიმენტის ერთ-ერთი საუკეთესო წარმომადგენელია. საფერავი საქართველოს ვაზის ერთ-ერთი უმთავრესი ჯიშია, რომელიც ნელ-ნელა დგება ისეთი ჯიშების გვერდით, როგორიცაა კაბერნე, მერლო და ა.შ”, – აღნიშნა ლევან მეხუზლამ.

კონკურსში გამარჯვებული ღვინოების ჩამონათვალი ახლო მომავალში გახდება ცნობილი.